Merhaba, bu yazı serisinde bilgi ve tecrübeniz ne olursa olsun sıfırdan veri bilimci nasıl olur adım adım öğreneceğiz. Bu seriyi hazırlarken başka kaynaklardan yararlansam da çoğunlukla Virgilio (İlahi Komedya'yı okuyanlara bu isim tanıdık gelecektir) adlı açık kaynak bilgileri kullanacağım. Dilerseniz o kaynağı inceleyebilirsiniz.
Bu yazı dizisi boyunca bazı bölümlerde, o bölümün zorluğu ile ilgili işaretler görebilirsiniz. Bu işaretlerin siz okuyucuları daha iyi yönlendirmek, konunun içeriğinin yoğunluğunu ve zorluğunu farkedebilmeniz açısından yararlı olacağını düşünüyorum.
Öncelikle, veri bilimi alanındaki bir kaç temel soruyu cevaplayalım. Böylece belki sizin de aklınızdaki bazı soru işaretleri cevap bulmuş olur. Eğer bu sorular dışında aklınızda herhangi bir soru işareti oluşursa, iletişim kurmaktan çekinmeyin. Yorumlar bölümü siz okuyucular için her zaman açık bir şekilde bekliyor.
Veri bilimi nedir?
Veri bilimi adında anlaşılacağı üzere bir veri üzerinde matematik, istatistik, yapay zeka ve özel programlama tekniklerini kullanarak, o veri içerisindeki örüntüleri keşfetmeyi, daha önceden saklı olan bilgileri açığa çıkarmayı ve bu bilgileri kullanarak çeşitli karar mekanizmalarına destek vermeyi amaçlar.
Veri bilimi günümüzde çok popüler olan bir alandır. Bu alandaki iş imkanları gittikçe artmakta ve dünya bu alandaki uzmanlara her gün daha da ihtiyaç duymaktadır.
Veri bilimi hangi alanlarda kullanılır?
Göreceğiniz üzere veri bilimi, karar verme mekanizmalarına büyük destek sağlıyor. Sağladığı bu destek ve yarar çeşitli alanlarda kendine yer buluyor ve kullanılıyor.
Veri biliminin avantajlarının kullanıldığı başlıca alanlar şunlardır:
Sağlık ve Tıp
Yeni ilaçların keşfedilmesi
Tıbbi görüntülerin analizi ve sınıflandırılması
Tedavi sürecindeki riskleri en aza indirme
Sanal asistanlar
Daha iyi teşhis ve tanılama
E-ticaret
Kişiselleştirilmiş öneri sistemleri
Müşteri alışkanlıklarını öğrenme
Ürünlerin fiyatının doğru belirlenmesi
Stok yönetimi
Taşımacılık ve toplu taşıma
En optimum kargo yolunu tespit etme
Trafik ve trafik ışıklarının doğru yönetilmesine yardımcı olma
Yemeklerin sıcak bir şekilde teslim edilebilmesi için yardımcı olma
Bu liste daha çok uzatılabilir. Fakat şu anlaşılmalı ki, eğer bir alanda elinizde veri varsa bu veriyi analiz edebilir ve belki de daha önceden bilmediğiniz örüntüleri ortaya çıkarabilir ya da daha önceden haberdar olmadığınız bir bilgiye ulaşabilir ve bu bilgilerden yarar sağlayabilirsiniz.
Veri bilimi alanında kimler çalışır?
Tabi ki veri bilimi denince akla ilk gelen meslek veri bilimcidir.
Veri bilimci, bir alandaki verileri toplayabilir, işleyebilir, bu işlenmiş verilerden anlamlı sonuçlar çıkarabilir ve karar mekanizması oluşturabilir. Ayrıca bilimsel çalışmaları takip edebilir ve gerektiğinde bir alanda bilimsel çalışma başlatabilir. Bu sayede genelde arge çalışmalarında veri bilimciler öncelikli çalışanlardır.
Veri analisti, genellikle veri bilimi ve iş analizi arasında bir uzmanlığa sahiptir. Bir organizasyonun stratejilerini belirleme adımlarında rol alırlar ve hangi soruların sorulması gerektiğini planlarlar. Bu sayede oluşturulan stratejiler doğrultusunda doğru veriler incelenir ve çıkan sonuçlar organizasyonun stratejisinin ilerletilmesinde rol alır. Dolayısıyla veri analisti teknik sonuçları, uygulanabilir iş modellerine çevirmede rol alır.
Veri mühendisi, verinin elde edilmesi, saklanması, taşınması ve güvenliği gibi konularda teknik altyapıyı oluşturan ve kontrol eden kişidir. Ayrıca veri bilimci veya veri mühendisi bir veriye ihtiyaç duyduğunda, onlara gerekli verileri hazırlayıp iletir.
Ben hazırladığım yazı dizisinde, adım adım veri bilimci olmak için gereken altyapıyı sağlamayı amaçlıyorum. Şimdilik bu başlangıç yazısının sonuna geldik, ikinci bir bölüm daha olacak ve orada veri biliminde kullanılan bazı teknikler hakkında bilgi vereceğim.
Görüşmek üzere...
コメント